Serie over Oer-IJ op regionale tv

jos-en-lia-1De regionale omroep 251tv zendt in week 49 de eerste aflevering uit van een serie van zes informatieve programma over de ontstaans- en bewoningsgeschiedenis van het Oer-IJ en omgeving. In de documentaires nemen landschapsdeskundige Lia Vriend uit Limmen en historisch geograaf Jos Teeuwisse uit Castricum de kijkers mee dit ‘vergeten landschap’ in. Tijdens deze ontdekkingsreis vertellen ze op locatie over de bijzondere kenmerken van dit groene gebied.

In de uitgestrekte groene driehoek tussen Haarlem, Alkmaar en Zaanstad ligt een bijzonder stuk Noord-Holland. Hier stroomde duizenden jaren geleden het Oer-IJ, een grillige vertakking van de Rijn die bij Castricum in zee uitmondde. Voor wie dat weet, is er nog veel van dat oorspronkelijke getijdenlandschap terug te zien. Het gebied laat zich lezen als een spannend geschiedenisboek.

In de serie is ondermeer aandacht voor de préhistorie, de eerste bewoners, flora & fauna, de invloed van de mens op het landschap, de waterhuishouding, de militaire geschiedenis en het industrieel erfgoed.

De uitzendingen van 251tv zijn te bekijken via YouTube, Facebook, Twitter en Ziggo Kanaal 42 (digitaal) of Kanaal 45 (analoog), of via de website 251tv.nl . De documentaireserie is gemaakt door Evert Bakker. Meer op de website 251tv.nl .

Op de foto; Lia Vriend en Jos Teeuwisse bij een kaart van het Oer-IJ gebied in Huis van Hilde waarop is aangegeven waar archeologen bewoningssporen uit de vroegste geschiedenis hebben gevonden.