Naar overzicht

Verhaal Cornelis Corneliszoon in monumentale Houtdroogloods

dinsdag 11 april 2023

De originele houtdroogloods op het Erfgoedpark De Hoop in Uitgeest wordt momenteel gerestaureerd en daarna ingericht als Infopunt met verhalen over het Oer-IJ landschap en over Cornelis Corneliszoon van Uitgeest, de uitvinder van de houtzaagmolen.

Dit project is een initiatief van Stichting Cornelis Corneliszoon van Uitgeest. De bedoeling is dat door Stichting Oer-IJ vanuit deze locatie straks ook wandel- en fietsexcursies worden georganiseerd. De loods is een provinciaal monument en werd in 2010 vanuit de Zaanstreek verplaatst naar Uitgeest. Daar stond het object nieuwbouw in de weg.

De restauratie wordt uitgevoerd door aannemer Bart Nieuwenhuijs uit Krommenie. Het ontwerpbureau Tekst & Uitleg maakt het plan voor de presentatie binnen. De loods houdt een open karakter. Publiek kan straks zo in en uit lopen.

Verbouwing en herbestemming wordt financieel mogelijk gemaakt door bijdragen van het Raum, de gemeente Uitgeest, Blijer Uitgeest, het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland, BPD Cultuurfonds, het Hendrik Muller Fonds en de provincie Noord-Holland.

Als alles volgens plan verloopt wordt het infopunt in het najaar geopend. Het opknappen en inrichten van de houtdroogloods is voor de Stichting Cornelis Corneliszoon van Uitgeest de eerste fase van een veel omvattender plan om op een bestaande fundering hier ook een werkende houtzaagmolen te bouwen.

De financiering van dit onderdeel vergt meer tijd. Inmiddels heeft BOEi, gespecialiseerd in bouw van cultureel erfgoed, zich bij het initiatief aangesloten. Gezamenlijk wordt de haalbaarheid van dit ambitieuze voornemen onderzocht. Eerdere pogingen voor de bouw van een molen strandden door politieke verwikkelingen.


Financiering project

Restauratie en herbestemming van de houtdroogloods op het Erfgoedpark De Hoop wordt financieel mogelijk gemaakt door bijdragen van het Raum, de gemeente Uitgeest, Blijer Uitgeest, Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland, Hendrik Mullerfonds, BPD Cultuurfonds en de provincie Noord-Holland.

Sponsors zijn: Janssen & Van Commenée Notarissen Heemskerk, Restaurant Krelis Erfgoedpark De Hoop, Schoonmaakbedrijf Hans Weeren, Stokkenbedrijf Zonjee Uitgeest, Rederij Uitgeest, Milo/MILIEU, INFRASTRUCTUUR EN LANDSCHAPSONTWIKKELING en exploitatiemaatschappij Erfgoedpark De Hoop.