Nieuwe tijdelijke tentoonstelling Huis van Hilde

Op 24 februari open Huis van Hilde een nieuwe tijdelijke tentoonstelling over ‘het eten van vroeger’’. Aan de hand van archeologische vondsten uit Noord-Holland, van prehistorische bakplaat tot middeleeuwse vetvanger, is te zien hoe mensen vroeger aan hun eten kwamen, wat ze aten en hoe ze het klaar maakten.

Te zien zijn daagse en minder daagse potten, schalen en serviesgoed, om mee te koken of eten in te bewaren; zoals een bakplaat uit 3000 voor Chr. uit Opmeer bijvoorbeeld, een Romeinse zeef uit Castricum, een ‘grape’ -typisch middeleeuwse kookpot-, en een vetvanger uit Enkhuizen. Ook werktuigen waarmee werd gejaagd of voedsel mee bereid. Speerpunten, spitsen en zelfs een boemerang uit de prehistorie. En schrabbers om huiden mee schoon te maken. Er zijn herkenbare spullen, zoals de vishaak, de amfoor en de poffertjespan, maar ook minder bekende zoals een 18de-eeuwse zoutschaal.

Wat op het menu stond veranderde met de tijd, en handel bracht telkens nieuwe producten en gerechten; vissaus in de Romeinse tijd, specerijen en kokosnoten in de 17de eeuw, aardappels, tomaten en sinaasappels in de Nieuwe Tijd bijvoorbeeld. De gedekte tafel ontwikkelde zich natuurlijk ook. Bezoekers kunnen zelf de tafel dekken en het verschil ervaren tussen een middeleeuwse dis en een gedekte tafel uit de 18de eeuw.

In de voorjaarsvakantie kunnen kinderen koekjes bakken, de tafel dekken of een workshop volgen. Het museumcafé serveert ‘vergeten soepen’ en biedt gratis recepten. De tentoonstelling loopt van 24 februari t/m 21 mei 2018.

Meer informatie op de website Huis van Hilde.