Nieuwe publicatie over cultuurlandschap Oer-IJ


Een nieuwe publicatie over het cultuurlandschap van het Oer-IJ is nu verkrijgbaar in Huis van Hilde. In de serie wetenschappelijke uitgaven over archeologisch onderzoek in de provincie Noord-Holland verscheen onlangs nummer 6: over het cultuurlandschap van het Oer-IJ van de hand van Coen van den Driesche.

Onderzoek heeft uitgewezen dat er een sterke invloed van de fysisch –geografische gesteldheid op de inrichting van het landschap in de Castricummerpolder bestaat. In het rapport wordt de relatie tussen fysische geografie en landschapsinrichting, de bestaande kennis over het waterschap, bouwland-complexen en de Herenwegen belicht.

In zijn inleiding schrijft Van den Driesche: ‘Wellicht kan deze studie aanleiding zijn om zelf eens op ontdekkingstocht te gaan. Het Oer-IJ gebied in te trekken en het landschap door andere ogen te bekijken. En dan kan het een klein hoogteverschil zijn dat u nog niet eerder opviel….Dat u zich ineens bewust wordt van de werking van het landschap. Vanaf dat moment bent u, net als ik, geraakt door het Oer-IJ. En bestaat de kans dat het u niet meer loslaat. U bent gewaarschuwd’.

(Aanvullende informatie)

C.L. van den Driesche: Het cultuurlandschap van het Oer-IJ; De invloed van de fysische geografie op de landschapsinrichting van Midden-Kennemerland.
95 pagina’s, ISBN 978-94-92428-04-2, 2018
Verkrijgbaar in de museumwinkel van Huis van Hilde, € 6,95, en als pdf te downloaden via https://collectie.huisvanhilde.nl/publicaties.aspx

(bron Huis van Hilde)