Nieuwe archeologische kroniek Noord-Holland

Alle archeologische ontdekkingen in Noord-Holland worden jaarlijks verzameld in de archeologische kroniek. In de nieuwste uitgave veel foto’s en beschrijvingen van bijzondere opgravingen en de vaak spectaculaire vondsten die in 2016 zijn gedaan. Deze negende editie besteedt veel aandacht aan de wrakken in de Waddenzee en de unieke objecten uit het Palmhoutwrak.

De kroniek van 2016 laat per gemeente zien welke vondsten archeologen hebben gedaan. In het boek veel aandacht voor het onderzoek dat plaatsvond aan het perceel aan de Langestraat in Alkmaar. Ook is er een mooi verhaal over een vondst uit een redelijk recente periode uit de geschiedenis: een metalen plaat die gevonden was op de top van een duin in IJmuiden. Het bleek een kop- of voetplaat van een Nederlands stalen kazernebed of kribbe te zijn. Wie meer wil weten over Kasteel Oud Haerlem (Heemskerk) vindt achterin de kroniek een nieuwe kijk op eerdere opgravingsonderzoeken.

De provincie vraagt landelijk aandacht voor het onderwatererfgoed dat verloren dreigt te gaan. Jack van der Hoek, gedeputeerde Cultuur: “Wat duidelijk wordt is dat de tijd dringt voor deze wrakken. Als we de natuur haar gang laten gaan dan zijn de schepen en de ladingen binnen afzienbare tijd weg. Samen met onder andere het Rijk, andere kustprovincies en duikers willen we een plan opstellen waarin we met elkaar afspreken hoe we op korte termijn en in de toekomst omgaan met deze wrakken.”

In een speciale rijk geïllustreerde bijlage vertellen deskundigen over het wetenschappelijk onderzoek naar de vondsten uit het Palmhoutwrak (het wrak van de beroemde jurk).  Ook zijn er veel verslagen van duikinspecties op andere wrakken opgenomen.

Kroniek bestellen

De kroniek is te bestellen bij de heer J. Roefstra, roefstraj@noord-holland.nl en digitaal in te zien en te downloaden op http://collectie.huisvanhilde.nl/kroniek.aspx. Op deze pagina staan ook alle vorige edities. Meer informatie over de archeologie in Noord-Holland: www.huisvanhilde.nl.

(bron provincie Noord-Holland)