Nieuw boek over onderdeel Stelling van Amsterdam

 

Agnes de Boer heeft met ‘Herauten op de Stelling’ haar vierde en laatste boek over de historische verdedigingslinie de Stelling van Amsterdam gepubliceerd. De serie is nu compleet, alle forten zijn beschreven. Ook voor deze uitgave raadpleegde Agnes archieven en sprak ze uitvoerig met mensen die er hebben gewoond en gewerkt. Het boek, op de markt gebracht door Uitgeverij Noord-Holland, staat vol met niet eerder gepubliceerde oude foto’s.

Met de stellingverhalen laat Agnes de Boer de lezer kennismaken met fortwachters, soldaten en buren van de forten en met beleidsmakers, ondernemers, vrijwilligers en architecten die vorm geven aan de toekomst van de Stelling van Amsterdam en haar forten: betrokken verhalen over de forten van toen en nu.

In dit laatste boek uit de serie van vier gaat het met name over de forten, batterijen en vestingsteden in het Zuid- en Zuidoostfront van de Stelling van Amsterdam, die zich bevinden op het raakvlak met de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Twee verdedigingslinies die de Hollandse steden verdedigden door onderwaterzetting van aaneengesloten laaggelegen gebieden. Ook is er uitgebreid aandacht voor de voormalige Artillerie Inrichtingen op het Hembrugterrein in Zaandam, waar munitie werd gemaakt.

De persoonlijke verhalen geven een kijkje in het dagelijks leven en werk op de forten van de Stelling: vanaf hun bouw omstreeks 1900 tot de herbestemming van het Unesco Werelderfgoed.

Op de website van het provinciaal erfgoedplatform Oneindig Noord-Holland is een uitvoerig interview met Agnes gepubliceerd. Klik hier om het te lezen.