Lezing Pauline van Vliet over Noordzeekanaal

Pauline van VlietFilmmaakster en docent geschiedenis Pauline van Vliet geeft donderdagavond 27 oktober voor de Oer-IJ academie in het Huis van Hilde te Castricum een lezing over de aanleg van het Noordzeekanaal en de betekenis daarvan voor landschap en samenleving. Er is nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Kaarten kunnen via deze site worden gekocht. Klik hier voor meer informatie..

De aanleg van het kanaal begon op 8 maart 1865, ruim 150 jaar geleden. Duizenden arbeiders waren bij het elf jaar durende project betrokken. Door talloze tegenslagen duurde het werk veel langer dan gepland. De Engelse ingenieurs, die voor de klus waren aangetrokken, bleken  onvoldoende bekend met de zanderige bodem. Ze kregen te maken met verzanding. Op de pier stortte een kraan in zee en er ging nog veel meer mis. Maar uiteindelijk was het kanaal gereed en kreeg de koning de eer er voor het eerst doorheen te varen. Dat was op 1 november 1876.

Pauline heeft recent ook een film gemaakt over hetzelfde onderwerp. Die productie gaat op 6 in IJmuiden november in première. Meer over de film op de website www.stichtingkist.nl .