Naar overzicht

Het Oer-IJ in de klas

vrijdag 29 november 2019

Leerkrachten van basisscholen in Uitgeest kunnen binnenkort beschikken over lesmateriaal bedoeld om scholieren op een leuke speelse manier te informeren over het landschap. Initiatiefnemer de Stichting Oer-IJ heeft er bijna twee jaar aan gewerkt. Op 20 november wordt het educatieproject officieel gepresenteerd op basisschool De Molenhoek.

Voorzitter van de werkgroep Educatie Jan Hormann is trots op het resultaat. ,,Wij hebben als stichting de ambitie om het Oer-IJ gebied op de kaart te zetten. Een van onze initiatieven richt zich op het basisonderwijs. Doel van dit educatieproject is om de woon- en leefomgeving van de leerlingen in de klas te brengen. Het ontwikkelde lesmateriaal is uitermate geschikt voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en biologie.’’

De basisscholen kunnen kiezen uit verschillende thema’s. Daarbij gaat het om onderwerpen als de bodemsamenstelling, het oppervlaktewater, de aanwezigheid van Romeinen en de figuur Cornelis Corneliszoon van Uitgeest. Voor diverse lessen gaan de leerlingen ook op stap. Voor de ouders wordt gewerkt aan een fiets- en wandelroute, die op eigen gelegenheid met kinderen kan worden gevolgd. Het educatieproject Uitgeest betreft een proef, die mogelijk is gemaakt door Stichting TriArcus. Aansluitend op dit project gaat Stichting Oer-IJ samen met meerdere andere organisaties in de regio verder met het ontwikkelen van specifiek lesmateriaal over de omgeving voor basisscholen in de gemeente Castricum.

Jan Hormann is als voorzitter van de werkgroep educatie Uitgeest de eerste contactpersoon voor de onderwijsprojecten van het Oer-IJ op de basisscholen. Hij is bereikbaar via de mail (jcmg.hormann@casema.nl) en de telefoon: 06 2074 1412.