Gedeputeerde laat zich informeren over het Oer-IJ gebied

.

Noord-Hollands gedeputeerde Adnan Tekin (PvdA) met onder meer Natuur & landschap in zijn portefeuille heeft donderdag 7 september een kennismakingsbezoek aan het Oer-IJ gebied gebracht. Bestuurslid van de Stichting Oer-IJ Lia Vriend leidde hem, na een korte presentatie in het gebouw van de historische vereniging Oud Limmen, rond in het buitengebied. De provinciale bestuurder bracht bezoeken aan karakteristieke plekken buiten en werd ter plaatse gewezen op de gevolgen voor het landschap van ingrepen voor infrastructurele werken als de voorgenomen aanleg van een opstelterrein voor sprinters bij Uitgeest en de aansluiting van de A8 op de A9 bij Heemskerk.  

Ook de bestuursleden Evert Vermeer, Rik Duin, Hans van Weenen en Léon Klein Schiphorst maakten deel uit van het gezelschap. De heer Tekin had twee van zijn beleidsambtenaren meegenomen. Bij de nazit in Huis van Hilde zei de gedeputeerde veel respect te hebben voor de grote groep betrokken burgers die als vrijwilligers aandacht vraagt voor de kwaliteit en kwetsbaarheid van het landschap. Hij noemde het Oer-IJ gebied ‘een verborgen landschap’, dat meer aandacht verdient.

De gedeputeerde onderkent de cultuurhistorische waarde van het gebied, maar benadrukt daarnaast ook het toenemend belang van een gezonde groene leefomgeving in de Metropoolregio Amsterdam. Bestaande natuur krijgt in een verstedelijkt gebied een steeds grotere economische waarde. Zowel als woonplaats en als aantrekkelijke vestigingsplek voor duurzame bedrijven. Dat wil de provinciebestuurder meer bij de discussie over het gebruik van natuur en landschap betrekken.