Kasteeltuin Assumburg gemeentelijk monument.

De gemeente Heemskerk heeft de gereconstrueerde tuinen bij Kasteel Assumburg de status gemeentelijk monument toegekend. De erfgoedcommissie adviseerde positief, waarop het college van burgemeester en wethouders dit besluit nam. De Stichting Vrijwilligers Kasteeltuin Assumburg ziet de kwalificatie een eerste stap naar een landelijke monumentenstatus.

Wethouder Frank Frowijn in Dagblad Kennemerland over de toekenning: „Het kasteel en de tuin zijn een schitterend voorbeeld van de vele versterkte en adellijke huizen met bijbehorende tuinen die in het verleden voorkwamen in Heemskerk en in de regio. Ook de combinatie van het kasteel én de classicistische gereconstrueerde tuin is van grote waarde. Als gemeente zijn wij enorm trots op deze bezienswaardigheid en de vele vrijwilligers die een groot deel van het onderhoud van de tuin voor hun rekening nemen. Ook op hun onderkomen, het prachtige bezoekerscentrum het Koetshuijs, zijn we als Heemskerk natuurlijk erg trots.’’

Baroktuin

Chris Bakker, bestuurslid van de Stichting Vrijwilligers Kasteeltuin Assumburg, vertelt dat er met de gemeentelijke monumentenstatus feitelijk en financieel niets verandert. Maar de vrijwilligers er zijn er wel erg blij mee voor behoud van de tuin in de toekomst. ,,En deze gemeentelijke erkenning is de eerste noodzakelijke stap naar een landelijke monumentenstatus. Dit willen we in de toekomst aanvragen, maar zoiets is niet even geregeld.’’

De kasteeltuin begon zo’n driehonderd jaar geleden toen de rijke koopman en regent Jean Deutsz uit Amsterdam zijn oog liet vallen op het kasteel. Hij werd eigenaar, verbouwde het slot grondig en vulde het aan met een symmetrische baroktuin die paste bij zijn maatschappelijke positie en de schoonheidsidealen van die tijd. De in 1729 gemaakte gravures, waarvan een replica in de tuin aanwezig, tonen hoe de tuin er in die tijd uit zag.

Aan het einde van de 19e eeuw raakte het kasteel in verval. In 1911 werd het voor één gulden aan de Staat der Nederlanden verkocht, die het daarna weer langzaam restaureerde.

Huisvuil

Het terrein rondom het kasteel werd gebruikt voor de tuinbouw en de bollenteelt en de grote vijver en delen van de grachten werden gedempt met onder meer huisvuil. Het kasteel kreeg in de jaren ’30 een opknapbeurt en is sindsdien een jeugdherberg.

Eind vorige eeuw werd de gemeente Heemskerk eigenaar van de gronden rond het kasteel en besloot er een park (Assumburg/Oud Haerlem) aan te leggen. De grachten rond het kasteel werden weer uitgegraven en de grond gesaneerd. De aanleg van de tuin kon beginnen.

Onder leiding van hoofd groenvoorziening Nico Brantjes werd een plan gemaakt. In 2011 is de tuin van het kasteel aan de hand van historische prenten met veel inzet, energie en enthousiasme opnieuw aangelegd. En vorig jaar is het Bezoekerscentrum het Koetshuijs geopend.

(Bron Dagblad Kennemerland)