Boekje over Kasteel Oud Haerlem in Heemskerk

oudhaerlem-212x300De stichting historische archeologie uit Beverwijk heeft een boekje gepubliceerd over het verdwenen kasteel Oud Haerlem. Het is verkrijgbaar via de website van de stichting, te bestellen bij iedere boekhandel in Nederland en verkrijgbaar bij Boekhandel Stumpel, Heemskerk, Bruna Deutzstraat, Heemskerk, The Read Shop, Breestraat Beverwijk, Boekhandel Schuyt, Uitgeest en in het Huis van Hilde.

Stichting Historische Archeologie presenteert met dit boekje de derde deel uit de reeks Kastelen in Beverwijk en Heemskerk: Kasteel Oud Haerlem in Heemskerk. Het boek telt veertig fullcolor pagina’s met ruim tachtig afbeeldingen. In acht hoofdstukken worden de bouw- en bewoningsgeschiedenis van het verdwenen kasteel behandeld. Uitgebreide aandacht is er voor de archeologische onderzoeken en de vondsten die daarbij gedaan zijn.

Het terrein gelegen aan de Hoflaan spreekt velen tot de verbeelding. Na de opgravingen door prof. dr. Renaud in 1960 verscheen in een kort artikel in het personeelsblad ‘Samen’ van de Hoogovens een korte samenvatting van zijn ontdekkingen. Het is er nooit van gekomen om de opgraving verder uit te werken. Jean Roefstra heeft als zijn leerling de opgravingsresultaten nogmaals doorgenomen. Belangrijk hierbij was dat veel onbekende gegevens, na het overlijden van Renaud in 2007, beschikbaar kwamen. Wat ligt er nu precies in dit nog bijzonder goed bewaard gebleven kasteelterrein? Waarom is het belangrijk dat dit behouden blijft? Waarom is dit terrein zo belangrijk voor de geschiedenis van Heemskerk? Vragen die beantwoord worden in dit boek. Bijzonder in deze uitgave is ook de interpretatie van hoe het kasteel eruit heeft gezien door middel van een maquette.

Het boekje is geschreven door Jean Roefstra, voorzitter van de stichting en als historisch archeoloog o.a. verbonden aan het archeologisch depot Noord-Holland. Onderzoeksgebieden zijn de Middeleeuwen, kastelen, domeinhoven, de graven van Holland en het (internationale) onderzoek naar de aanwezigheid van de tempelieren in Nederland. In de afgelopen 30 jaar was hij betrokken bij onderzoek in binnen- en buitenland, met name in België en Frankrijk.